Тъй като пандемията от ковид се задържа миналата година и хората по

...
Тъй като пандемията от ковид се задържа миналата година и хората по
Коментари Харесай

Позитивните и негативните ефекти от локдауна

Тъй като пандемията от коронавирус се задържа предходната година и хората по света не излизаха, стартира да се появява един избран вид вест – че в отсъствието на хора природата се връща към по-здравословно и девствено положение. Появиха се фотоси на делфини по каналите на Венеция и пуми по улиците в Сантяго. Но ново проучване демонстрира, че същинският резултат от неочакваното премахване на хората от толкоз много места се оказва доста по-сложен.

 In Rwanda build where everyone can wash hand in prevention of covid-19

„ Изненадващо е какъв брой променливи са резултатите “, споделя Аманда Бейтс, еколог от Университета Мемориал в Нюфаундленд и Лабрадор, която управлява интернационален екип от повече от 350 откриватели в опит да изследва как локдауна повлиява на естествения свят.

Дивата природа също се възползва от пониженото замърсяване на въздуха и по-слабия звук, защото индустрията, добивът на естествени запаси и производството понижават. По плажовете и в парковете има по-малко боклуци, а затварянето на плажове в някои региони пък й връща назад бреговата линия. Във Флорида, да вземем за пример, затварянията на плажове води до 39% нарастване в гнезденето за костенурки. Океанският лов на риба спада с 12% и по-малко животни са убити от транспортни средства по пътищата и във водата. Океанският звук, за който е известно, че тормози морския живот, е спада фрапантно на доста места, в това число в оживеното пристанище Нанаймо в Британска Колумбия, където понижава с 86%.

Но има и доста дефекти в неналичието на хора. Локдауните стопират и усилияата по опазването на околната среда и научните проучвания и на доста места противозаконният лов и лов на риба се усилва, защото бедните, обезверени хора търсят способи да компенсират пропуснатите приходи и да си набират храна. Дейностите по екотуризма, които обезпечават финансова поддръжка за доста организации за запазване на природата, спират и доста планове за възобновяване би трябвало да бъдат отсрочени или прекъснати. Парковете, които са отворени за гости, са заляти от извънредно огромни тълпи. И на доста места туристите уголемяват пътеките, унищожават локалната флора и фауна и даже стъпкват застрашените растения.

Изследователите пресмятат, че закъсненията в стратегиите за надзор на инвазивните типове животни, породени от локдауна, ще имат голямо въздействие. Ако не бъдат отстранени инвазивни мишки от отдалечени острови, на които гнездят морски птици, това може да докара до загуба на повече от два милиона пилета единствено тази година.

Мащабът на тези отрицателни въздействия е непредвиден, споделя Бейтс. „ Мислех, че ще забележим още позитивни резултати “, добавя тя и акцентира какъв брой доста някои екосистеми зависят от човешката поддръжка, с цел да се запазят жизнеспособни. „ Не мисля, че някои от тези системи биха съществували без нашата интервенция. “

 Snow goose in Central Park (33138)

Снежна гъска

А за някои от измененията е комплицирано и мъчно да се разграничи позитивното от негативното. Снежните гъски да вземем за пример нормално се ловуват, с цел да не се хранят с посеви по време на миграцията им на север през Съединените щати и Канада. Но тази година те не са отстрелвани доста и съответно пристигат във високата Арктика по-големи и по-здрави от нормално, съгласно ловците в Нунавут. Това от една страна може да е добре за гъските, само че от друга те пасат нежната арктическа тундра и утежняват местообитанието на други типове, тъй че влияят върху останалата част от екосистемата, което може да продължи с години.

Сега като светът постепенно е тръгнал да се възстановява, данните ще бъдат потребни при създаването на по-ефективни форми на запазване на природата, които ще отчетат повече способи, по които хората въздействат на заобикалящата ги среда, споделя Ребека Шоу, основен академик за Световната дива природа Фонд. „ Готиното ще бъде да следим по какъв начин тези реакции на природата се трансформират с течение на времето, когато човешката подвижност се възстановява, и да използваме информацията, с цел да проектираме по-добре дейности за опазването й, с цел да увеличим биоразнообразието както наоколо, по този начин и надалеч, надалеч от нас “, споделя тя.

Алисън Удли, старши стратегически консултант в Канадското общество за парковете, е съгласна. Тя споделя, че позитивните въздействия, които се следят, евентуално ще бъдат краткотрайни и по тази причина създаването на по-устойчиви системи за запазване е жизненоважно. „ Общата нишка е нуждата от дълготрайно, устойчиво и съответно финансиране, с цел да се подсигурява, че опазването е стабилно и че позитивните аспекти на опазването преодоляват негативните “, споделя тя.

Това ще бъде от изгода освен за природата, само че и за хората, споделя Удли. Все повече осъзнаваме, че отбраната на природата предлага най-хубавата отбрана и за нас, в това число против бъдещи пандемии, като понижава контакта и спора сред хората и животните, което може да докара до прехвърляне на вируси от един тип на различен.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР